Werkwijze
Mediation bij scheiding.
Als je uit elkaar gaat, moet er veel geregeld worden. Vaak zijn de emoties nog vers en zie je door de bomen het bos niet meer. Geen zorgen. Ik begeleid jullie door het proces om de onderlinge communicatie te verbeteren en tot de beste besluitvorming te komen. We doorlopen de volgende stappen:
1. Kennismaking
Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek leg ik uit wat ik voor jullie kan betekenen. Wat ik van jullie verwacht, hoe we te werk gaan en wat mediation kost. Hebben jullie er na dit gesprek een goed gevoel bij? Dan ondertekenen we de mediation overeenkomst en plannen we een vervolgafspraak in.
2. De gesprekken
Tijdens de vervolgsessies luister ik naar wat jullie belangrijk vinden voor de toekomst. Ik stel daarbij de juiste vragen en we praten samen over alles wat er geregeld moet worden voor jullie scheiding. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de (eventuele) kinderen, huisvesting, alimentatie, financiële verdeling, pensioenen en verzekeringen. Het doel is om er samen uit te komen. Alle afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als er kinderen in het spel zijn, wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld.
3. Juridische afwikkeling
Hebben jullie alleen een samenlevingscontract dan is deze stap niet nodig, een vaststellingsovereenkomst hoeft niet ingediend te worden bij de rechtbank. Lees meer over de werkwijze van mediation bij samenwonen.
In samenwerking met een advocaat wordt het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan zijn onderdeel van dit verzoek. Gemiddeld komt er binnen 6 tot 8 weken een beschikking van de rechtbank. De echtscheiding wordt dan ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
4. Nazorg
Op het moment van scheiden is het onmogelijk om in te kunnen schatten wat er allemaal op je afkomt, ook nadat de scheiding rond is. Daarom laat ik jullie niet helemaal los als de handtekeningen onder de afspraken zijn gezet. Ook voor nazorg kunnen jullie allebei bij mij terecht. Dus hebben jullie nog vragen of kan ik nog ergens over meedenken? Ik ben er voor jullie.
Zijn jullie al enige tijd uit elkaar en vinden jullie het nodig om jullie ouderschapsplan te evalueren, ook dan kun je bij mij terecht. Samen bekijken we de huidige afspraken en passen we de afspraken aan naar de nieuwe situaties.
Voordelen van mediation bij scheiding
- Een van de belangrijkste kenmerken van mediation is dat er geen winnaars of verliezers zijn. Jullie gaan op zoek naar oplossingen waar jullie je beiden in kunnen vinden. Deze oplossingen passen altijd beter bij jullie dan de besluiten die door een rechter zijn opgelegd. De uitspraak van een rechter zal altijd een van de twee (deels) teleurstellen. Ik ben er als mediator voor jullie allebei.
- Een advocaat behartigt alleen de belangen van één van jullie. Vaak zorgt dit voor grote verschillen tussen jullie wensen. Bovendien hebben jullie beiden een advocaat nodig en dus dubbele kosten. Ook is de kans groot dat jullie onderlinge conflicten en irritaties blijven bestaan. Dit maakt de kans op een vechtscheiding alleen maar groter. Dat wil niemand. Bij mediation ligt de focus op communicatie, ook als je denkt dat dit onmogelijk is.
- Bij mediation wordt er veel besproken en krijgen jullie beide de kans om jullie belangen toe te lichten. Dit maakt het voor de ander gemakkelijker om begrip te hebben wat een goede basis voor de toekomst is. Het huwelijk of de relatie kan op een nette, respectvolle manier afgesloten worden. Het respect dat er nog voor de ander is gaat hierbij niet verloren waardoor je in de toekomst goede ex-partners kunt blijven. Hoe fijn is het als jullie onderling contact verbetert, daar plukken jullie, ook in de toekomst, de vruchten van.
- Zijn er kinderen in het spel dan ervaren zij dat hun ouders hun best doen om het voor hen zo goed mogelijk te regelen en respectvol met elkaar om te gaan. Hierdoor ondervinden kinderen minder schade van de scheiding. Bij een echtscheiding ga je uit elkaar als partners maar je blijft hoe dan ook samen ouders.
- Bovendien gaan jullie zelf achter de gemaakte afspraken staan, wat maakt dat jullie je hier ook voor in kunnen zetten, wanneer deze zijn opgelegd door een rechter is dat altijd maar de vraag. Ook zijn deze afspraken duurzaam en goed doordacht, ze moeten over een aantal jaren ook nog goed voelen.
Wil je weten of mediation bij jullie past? Of wil je een ouderschapsplan opstellen of evalueren? Neem gerust contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.