Samenwonen en uit elkaar

Samenwonen en uit elkaar gaan.

Hebben jullie de knoop doorgehakt om uit elkaar te gaan en willen jullie de beste besluitvorming voor jullie toekomst als ex-partners? Dan kan ik jullie als mediator helpen. Niet alleen voor stellen die getrouwd zijn kan mediation de uitkomst zijn. Want het enige verschil tussen stellen die scheiden en stellen die uit elkaar gaan is de juridische afwikkeling. Wanneer je getrouwd bent komt er namelijk wel een rechter aan te pas. Bij samenwoners is dit niet nodig. Maar evengoed moet er hetzelfde geregeld worden.

Jullie wonen samen in een huis, wie krijgt welke spullen? Blijft een van jullie in het huis wonen? En de scooter, of auto? En hoe verdelen jullie het spaargeld? En wat gaat er met jullie vermogen gebeuren? Kortom, genoeg om te bespreken. Hoe fijn is het als dit op een respectvolle manier gaat zodat je ook je emoties een plekje kunt gaan geven en jullie dit hoofdstuk fijn kunnen afsluiten.

Alles op tafel

Tijdens de gesprekken kunnen we over verschillende onderwerpen praten en afspraken maken. Welke onderwerpen dit zijn is afhankelijk van jullie situatie.

Als mediator adviseer ik jullie om over alle onderwerpen die voor jullie van toepassing zijn afspraken te maken. Hiermee voorkom je dat je later alsnog discussies hierover gaat hebben. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen bepaalde onderwerpen te bespreken.

Zijn er kinderen in het spel dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken, ik help jullie daar graag bij. 

 

Onderwerpen

  • Het huis
  • De huisdieren
  • De inboedel
  • De vervoersmiddelen
  • Het vermogen

Met kinderen in het spel zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken. Hierin staan in ieder geval onderstaande onderwerpen:

  • Omgangsregeling
  • Kinderalimentatie, indien van toepassing
 
Yvonne van Erp mediation - over Yvonne

Kosten van mediation bij samenwonen

Wat de kosten zijn van mediation bij samenwonen is afhankelijk van een aantal factoren.
Het aantal onderwerpen dat besproken wordt. Jullie onderlinge communicatie en de mate waarin jullie op één lijn liggen en daarmee gemakkelijk afspraken kunnen maken. Mijn uurtarief bedraagt €175, – per uur. Het is ook mogelijk om een vast bedrag af te spreken. Ik bespreek de mogelijkheden graag tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Werkwijze

1. Kennismaking

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek leg ik uit wat ik voor jullie kan betekenen. Wat ik van jullie verwacht, hoe we te werk gaan en wat mediation kost. Hebben jullie er na dit gesprek een goed gevoel bij? Dan ondertekenen we de mediation overeenkomst en plannen we een vervolgafspraak in.

2. De gesprekken

Tijdens de vervolgsessies luister ik naar wat jullie belangrijk vinden voor de toekomst. Ik stel daarbij de juiste vragen en we praten samen over alles wat er geregeld moet worden voor de verbreking van jullie relatie. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de (eventuele) kinderen, huisvesting, alimentatie, financiële verdeling, pensioenen en verzekeringen. Het doel is om er samen uit te komen. Alle afspraken worden vastgelegd in vaststellingsovereenkomst.
Wanneer er kinderen in het spel zijn, wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld.

3. Nazorg

Op het moment van dat jullie uit elkaar gaan is het onmogelijk om in te kunnen schatten wat er allemaal op je afkomt, ook nadat alles rond is. Daarom laat ik jullie niet helemaal los als de handtekeningen onder de afspraken zijn gezet. Ook voor nazorg kunnen jullie allebei bij mij terecht. Dus hebben jullie nog vragen of kan ik nog ergens over meedenken? Ik ben er voor jullie.

Zijn jullie al enige tijd uit elkaar en vinden jullie het nodig om jullie ouderschapsplan te evalueren, ook dan kun je bij mij terecht. Samen bekijken we de huidige afspraken en passen we de afspraken aan naar de nieuwe situaties.