Yvonne van Erp mediation

Uit elkaar gaan met kinderen .
Lees hier 5 tips hoe je dit op een respectvolle manier kunt doen.

Hebben jullie kinderen? Zijn jullie getrouwd, geregistreerd partners of wonen jullie samen dan kan de mediator jullie helpen om op een fijne manier uit elkaar te gaan of te scheiden.

Uit elkaar gaan met kinderen

Verplichtingen als ouders wanneer jullie uit elkaar gaan met kinderen.

Als je kinderen hebt komt er nog meer bij kijken als jullie uit elkaar gaan. Ook als je niet getrouwd bent ben je verplicht om zaken goed te regelen als jullie uit elkaar gaan met kinderen. Jullie hoeven weliswaar niet naar de rechtbank maar voor jullie kinderen moet er wel een ouderschapsplan komen. 

Behalve dat er afspraken gemaakt worden zitten jullie ook met de verwerking van de relatiebreuk. Het is dan ook verstandig om een mediator daarbij te laten helpen. De mediator kan er voor zorgen dat alles uitgesproken wordt. Pas dan kan de onderlinge communicatie verbeterd worden. En kan er naar de toekomst gekeken worden zodat jullie afspraken maken waar jullie allebei volledig achterstaan. Wanneer jullie getrouwd of geregistreerd partners zijn zal er via de rechter een echtscheidingsbeschikking afgegeven dienen te worden. 

5 tips hoe jullie het beste uit elkaar gaan met kinderen lees je in deze blog.

5 tips bij het uit elkaar gaan met kinderen

  1. Geef elkaar de tijd en ruimte. Onderschat niet wat een relatiebreuk of scheiding met je doet als jullie uit alkaar gaan met kinderen. Uit elkaar gaan is nooit leuk, er komen vaak veel emoties bij kijken. Het is goed om hierbij stil te staan. Een relatiebreuk is vergelijkbaar met het rouwproces. Ook kan het zijn dat een van de twee al verder is in het verwerkingsproces. Daarom is het belangrijk hierover te praten en elkaar de tijd te geven om alle emoties bij de relatiebreuk te verwerken.
  2. Blijf met elkaar in gesprek. Goed met elkaar communiceren is belangrijk. Misschien is dit nog wel belangrijker na een relatie dan tijdens een relatie. Je gaat merken dat jullie levens uit elkaar groeien. Jullie gaan immers ieder jullie eigen weg en het is niet voor niets dat jullie uit elkaar gaan. De kans dat jullie het niet eens zijn over zaken wordt daardoor alleen maar groter.  Over jullie opvattingen en wensen praten is dan ook erg belangrijk als jullie uit elkaar gaan met kinderen.
  3. Maak over zoveel mogelijk onderwerpen afspraken. Zoals gezegd is de kans groot dat jullie alleen nog maar meer uit elkaar groeien. Dat jullie anders tegen dingen aan gaan kijken is bijna niet te voorkomen. Daarom is het goed om zoveel mogelijk te bespreken met elkaar als jullie uit elkaar gaan met kinderen. Jullie liggen nu waarschijnlijk nog het meest op 1 lijn. Ook wanneer er in de toekomst nieuwe partners bij betrokken zouden worden is de kans groot dat jullie anders tegen dingen aan gaan kijken dan ten tijde van de relatiebreuk.
  4. Leg afspraken vast. Wanneer je uit elkaar gaat als je getrouwd of geregistreerd partners bent dan wordt er een echtscheidingsconvenant gemaakt. Wanneer jullie alleen samenwonen hoeft dit niet. Je kunt er dan voor kiezen om afspraken vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst als jullie uit elkaar gaan met kinderen. Deze vaststellingsovereenkomst kan bij de notaris worden ingeschreven zodat het document ook een executoriale titel krijgt. 
  5. Houd ook rekening met jezelf. Hoe vervelend en verdrietig een relatiebreuk of scheiding ook is voor de kinderen. Denk ook aan jullie zelf als jullie uit elkaar gaan met kinderen. De kinderen hebben er niets aan als hun ouders ongelukkig zijn doordat ze afspraken maken waar ze zich eigenlijk niet aan kunnen houden. Want zeg nou zelf? Wat wil je de kinderen leren? Gelukkig zijn, toch?!
Aan alle kinderen met gescheiden ouders (bron: Villa Pinedo)

Lieve jij,

Deze brief is speciaal voor jou: voor kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan of al zijn. Wist je dat 86.000 kinderen per jaar horen dat hun ouders gaan scheiden? Dat is superveel, bijna twee voetbalstadions vol. Je bent dus niet de enige die dit meemaakt. Toch kan dat soms wel zo voelen. Dat hadden wij in ieder geval wel. Wij hebben namelijk ook gescheiden ouders. 

En wij moesten – misschien net als jij – wennen aan twee huizen. Wennen aan de nieuwe liefdes van onze ouders. Wennen aan het wisselen van de ene ouder naar de andere en het moeten missen van één van onze ouders. We vergaten spullen. We zeiden soms maar niet hoe leuk het weekend was bij de ene ouder. We luisterden naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeiden. En we voelden ons soms schuldig en verantwoordelijk voor hun geluk. Herkenbaar? En vertel jij dit ook niet zo snel aan iemand? Weet dat je niet de enige bent.

En weet je? Wij ontdekten Villa Pinedo: een online plek voor kinderen met gescheiden ouders. Hier kwamen we erachter dat we helemaal niet verantwoordelijk zijn voor het geluk van onze ouders. Dat het niet onze taak is om negatieve dingen die ze over elkaar vertellen aan te horen. Om de communicatie tussen onze ouders te regelen. De planning van de feestdagen en verjaardagen te organiseren. Dat hoeven wij allemaal niet te doen! Wij mogen gewoon kind zijn.

Maar hoe doe je dat dan? En wat kan je wél doen? 

Uit elkaar gaan met kinderen

Dit heeft ons geholpen:

  • Tegen je ouder(s) zeggen dat je geen negatieve dingen wilt horen over de ander, omdat dat pijn doet en verward.
  • Weten dat je van allebei je ouders mag houden en het bij allebei leuk mag hebben.
  • Je ouders vragen om duidelijke afspraken te maken, zodat jij de boodschapper niet hoeft te zijn.
  • Weten dat je het recht hebt om bij de ene ouder gewoon over de andere ouder te mogen praten.
  • Hulp vragen als je ouders niet met elkaar praten, zodat jij niet verantwoordelijk bent voor hun communicatie.
  • Je ouders vertellen hoe jij je voelt en waar jij behoefte aan hebt.
  • Tegen je ouders zeggen dat de scheiding niet jouw verantwoordelijkheid is. Dat je die verantwoordelijkheid aan ze terug wilt geven.
  • Deze brief aan jouw ouders laten lezen.

JE HOEFT ‘T NIET ALLEEN TE DOEN!

Voor ons was de scheiding soms net een achtbaan. Je stapt in en je weet niet wat er komt. Er zitten hobbels en bochten in de rit. Het ene moment ga je steil omhoog en het andere moment maak je een vrije val. Een scheiding voelt net zo. Van de ene op de andere dag stap je in zo’n karretje en wordt alles wat vertrouwd is anders. 

Ben je net gewend aan twee huizen, krijgt je vader een nieuwe vriendin. Is de zomervakantie net voorbij, ben je alweer bezig met de verdeling van de feestdagen. Wij weten hoe moeilijk deze dingen kunnen zijn, maar: je hoeft ’t niet alleen te doen. Wij stappen graag bij je in om samen te gillen in de bocht en bij iedere hobbel. Bij ons mag je klagen, lachen en huilen. Je hart luchten, advies vragen en tips delen met andere kinderen. Wij zijn er voor jou. We doen het samen!

Liefs, alle jongeren van Villa Pinedo